Trecerea de la combusibilii fosili la energia regenerabil─â

Beneficiile traiului în Satul Inteligent
16 decembrie 2017
Povestea Satului Inteligent – Partea I
20 decembrie 2017
Arata tot

         Ni se spune zi de zi c─â schimb─ârile climatice au ajuns deja la un nivel periculos care ne poate afecta rezerva mondial─â de hran─â ╚Öi care deja au ├«nceput s─â ne distrug─â s─ân─âtatea.

          ├Än acest articol vom ├«ncerca s─â r─âspundem la c├óteva ├«ntreb─âri esen╚Ťiale legate de problema comustivililor fosili ╚Öi alternativele pe care le avem:

 

          De ce sunt combustibilii fosili un pericol?

 

          Orice combustibil fosil, indiferent dac─â este c─ârbune, benzin─â, motorin─â, gaz, etc. Este ├«n principal o hidrocarbur─â, adic─â este acl─âtuit ├«n mare parte din atomi de carbon ce formeaz─â leg─âturi chimice cu atomi de hidrogen. ├Än momentul reac╚Ťiei de ardere, aceste leg─âturi se rup, carbonul combin├óndu-se cu oxigenul ╚Öi rezul├ónt dioxidul de carbon ╚Öi apa. Dioxidul de carbon este un gaz de ser─â, inert pentru corpul uman. Principalul s─âu efect este acela de a ├«mpiedica radia╚Ťia energiei termice de a ajunge ├«n spa╚Ťiu, fapt ce duce la ├«nc─âlzirea planetei.

          Pe l├óng─â carbon ╚Öi hidrogen, un combustibil fosil mai poate avea ╚Öi sulf ├«n componen╚Ť─â care, ├«n momentul arderii se transform─â ├«n dioxid de sulf iar ├«n atmosfer─â mai departe ├«n acid sulfuric. Dac─â a╚Ťi auzit de termenul de ploi acide, aceasta este cauza.

 

          C├ót de dependen╚Ťi suntem de combustibilii fosili?

 

          Energia dat─â de combustibilii fosili este cea care a cl─âdit lumea modern─â ╚Öi care a permis umanit─â╚Ťii s─â se dezvolte la nivelull pe care ├«l cunoa╚Ötem ast─âzi. ├Än principal, tot ce este legat de transport, producerea energiei termice, producerea energiei electrice, pompe pentru livrarea gazului sau distribu╚Ťia apei sunt ac╚Ťionate de motoare ce func╚Ťionez─â pe baza combustibililor fosili.

          Dependen╚Ťa noastr─â de ei este dat─â de disponibilitatea acestora ├«n ├«ntreaga infrastructur─â mondial─â. (este mai u╚Öor s─â g─âse╚Öti un litru de benzin─â dec├ót unul de hidrogen).

 

          Ce alternative avem?

 

          Aici nu vreau s─â discut despre solu╚Ťiile clasice pe care le cunoa╚Öte toat─â lumea, ci a╚Ö dori s─â introduc ni╚Öte idei revolu╚Ťionare care mie mi se par foarte interesante.

          Pornind de la principiul ├«nt├ói al termodinamicii, energia nu se creeaz─â, nu se distruge, ea doar se transform─â.

          Pornind de la aceast─â baz─â, cercet─âtorii ├«mpreun─â cu inginerii au ├«nceput s─â capteze energia de mi╚Öcare a oceanului pentru a o transforma ├«n energie electric─â.

          Teroretic, dac─â am reu╚Öi s─â capt─âm numai 4% din energia de mi╚Öcare a oceanelor am putea satisface nevoia de putere electric─â a p─âm├óntului timp de un an.       

  O alt─â metod─â inedit─â provine de la vulcanii din Irlanda, unde s-a reu╚Öit introducerea de ap─â direct ├«n rezervorul de lav─â al vulcanului, ap─â ce se transform─â ├«n abur, abur cu presiune ╚Öi deci energie de mi╚Öcare care ulterior este transformat─â ├«n energie electric─â.

 

          Spre ce ne ├«ndrept─âm?

 

          Tendin╚Ťa actual─â este spre ma╚Öinile electrice ╚Öi spre centrale eoliene ╚Öi panouri solare.

          ├Än concluzie, consider c─â p├ón─â vom reu╚Öi s─â sc─âp─âm de dependen╚Ťa de combustibilii fosili, este responsabilitatea fiec─âruia s─â ├«ncerc─âm pe c├ót putem s─â minimiz─âm amprenta noastr─â de dioxid de carbon ╚Öi alte gaze nocive vie╚Ťii.