Fiecare idee, fiecare proiect are povestea lui. În continuare vă invităm să aflați povestea Satului Inteligent relatată chiar de omul care a gând conceptul:
“În urmă cu 7 ani ani, la cumpăna dintre 2010 și 2011, în timp ce sărbătoream revelionul alături de cei dragi în Satul Aluniș, în timpul discuțiilor i-am întrebat cum ar fi să se reîntâlnească oamenii plecați în urmă cu mult timp din acea localitate. Prietenii mei au crezut că ideea este una aproapre imposibil de realizat deoarece oamenii care au plecat nu mai aveau nici măcar casele unde au copilărit ca să aibă unde să se întoarcă.
Ideea mi s-a părut o adevărată provocare pentru care am găsit timpul și puterea să lupt, iar, în luna ianuarie, fratele meu, Nicu, m-a pus în legătură cu Soare Nicolae, un fost locuitor din satul respectiv, ce deține un restaurant în București.
În momentul când am vorbit cu domnul Soare, am rămas plăcut surprins să văd că și el cocheta cu această idee însă nu știa de unde să pornească. Astfel, mergând din aproape în aproape, am reușit să convocăm câteva persoane, foști locuitori, cu care ne-am întâlnit.
Deși nu ne mai văzusem de ani buni de zile, chiar dacă locuiam în același oraș (București), atmosfera a fost una caldă și constructivă. În urma discuțiilor am constituit comitetul de inițiativă “Fii satului”, împreună cu care am pus pe hârtie planul de lucru ca să vedem cu cine mai putem lua legătura ca să punem la punct întâlnirea foștilor locuitori din sat.
După ce am trecut în revistă toți oamenii care ar putea să participe la această întâlnire după care ne-am împărțit lista pentru a vedea fiecare pe cine va contacta.
O altă inițiativă a acestui comitet a fost construirea unei troițe în sat care să onoreze memoria părinților și bunicilor care au trăit acolo și care au contribuit la dezvoltarea satului.
Ne-am deplasat în sat să ne consultăm cu cei rămași acolo. Am stabilit împreună ca în luna mai să organizăm prima întâlnire ce va purta numele de “Sărbătoarea florilor de mai”.
Între timp am pus la punct toate detaliile pentru construirea troiței și am făcut donații pentru a cumpăra materialele și a plăti mâna de lucru.
Am găsit o deschidere deosebită din partea doamnei prima Floarea Rădulescu care ne-a sprijinit atât cu locația troiței cât și cu avizele necesare.
Pe toată perioada construcției troiței, veneam din 2 în două saptămâni în sat pentru a vedea stadiul în care a ajuns lucrarea la troiță.
În luna mai a avut loc prima sărbătoare de acest gen în Satul Aluniș unde am reușit să strângem peste 150 de familii, până la a patra generație, familii ale celor care încă locuiesc în sat și ale celor care au plecat să își facă viitorul în altă parte.
La eveniment au participat și reprezentanți din partea primăriei, s-a ținut o prezentare a proiectului și a istoriei satului, urmate de discursuri are membrilor comitetului.
Totodată, am asistat la numeroase povești ale celor care au plecat din satul respectiv, adevărate experiențe de viață.
Generațiile acestui sat au dat societății românești numeroși oameni de valoare precum: ingineri, ambasadori, medici, profesori, învățători, preoți, regizori, oameni care au făcut și fac cinste acelui loc.
Pentru că am văzut bucuria, lacrimile, poveștile și deschiderea cu care oamenii au participat la acest evenimen, am hotărât împreună cu comitetul de inițiativă “Fii Satului” să transformăm “Sărbătoarea florilor de mai” într-un eveniment anual.”
Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre satul Aluniș, accesați dați click aici.