Duminică, 4 iulie 2021, a fost ultima zi de desfașurare a lucrărilor Forumului Smart Village – Transformarea digitală a comunităților rurale. Această zi a fost dedicată discuțiilor cu primarii în scopul determinării pontențialului comunităților pentru a evolua spre o abordare inteligentă. Reprezentanții autorităților locale au prezentat punctele forte și oportunitățile pentru a putea construi și dezvolta în continuare aceste atuu-uri ale localităților respective, dar și punctele slabe și dezavantajele, pentru a putea găsi soluții și implementa proiecte pentru rezolvarea acestora. Reprezentanții autorităților publice centrale au luat cunoștință de problemele din teritoriu, au prezentat căile legislative și posibilitățile de susținere a celor supuse atenției.
Reprezentanții din mediul de afaceri privat și ai ONG-urilor au oferit consultanță care va continua și în perioada următoare cu scopul de a dezvolta proiecte și afaceri pentru a susține comunitățile rurale pe drumul lor de a deveni sate inteligente.
Dezbaterile au fost participative, dinamice, active, deosebit de interesante și extreme de folositoare pentru factorii responsabili cu implementarea conceptului de SMART VILLAGE.
În fapt, Forumul Smart Village nu s-a incheiat, ci tocmai a început o acțiune de conștientizare, cunoaștere și acțiune pe calea transformării digitale spre satele inteligente. Concluzia acestui forum a fost că sunt necesare și alte ediții care să reunească, ca la acest eveniment, autorități locale și centrale, mediul de afaceri, societatea civilă, în scopul de a deschide oportunități de dezvoltare a altor componente necesare în transformarea SMART: agricultură modernă, afaceri sustenabile și adaptate specificului local, modelarea sistemelor rurale, interconectarea cu sistemul urban, mediu curat și durabil. Până la urmatoarea ediție, vă invităm să fiți parte a transformării satelor românețti în comunități inteligente! Împreună atingem obiectivele propuse cu succes!
A consemnat,
Viorel Stoica
președintele Asociației Smart Village